Wat te doen tegen snurken und wanneer je partner snurkt? Dat vragen veel Nederlanders zich af. Er snurken na schatting 6 miljoen mensen in Nederland en voor veel van die mensen is het vinden van een oplossing een grote zoektocht.

Zo is er de weg die door het ziekenhuis loopt. Weet een snurker van zichzelf dat hij of zij snurkt, kan deze persoon een huisarts bezoeken. De drempel om een snurker door te verwijzen naar het ziekenhuis is relatief laag, maar kan per huisarts verschillen. In het ziekenhuis wordt er onderzocht of de snurker lijdt aan het slaapapneu syndroom. Dit wordt onderzocht met een slaaponderzoek op de slaappoli. Een kno- of longarts bepaalt dan aan de hand van de onderzoeksresultaten of de patiënt in aanmerking komt voor een vergoeding. Bij een AHI score van 5 of hoger krijgt een patiënt een MRA-beugel of CPAP vergoedt.

Het nadeel van dit proces is dat de wachttijd gemiddeld 3 maanden is en veel patiënten over behandeld worden. Zo is een CPAP zeer effectief bij slaapapeu, alleen zeer ongemakkelijk en grof bij een patiënt die een AHI score van 8 heeft. Dit zelfde geldt voor een MRA beugel. Mocht een patiënt alleen snurk klachten ervaren, wordt er geen geschikte oplossing door het ziekenhuis aangeboden.

Voor die mensen blijft de vraagt, wat helpt tegen snurken? Nastent kan voor veel van die mensen een oplossing bieden. Nastent is bewezen effectief, zie Medische data. Omdat nastent op een mechanische manier de obstructie in de neus- en keelholte voorkomt, is het zeer effectief tegen gesnurk en lichte slaapapneu en kan het gezien worden als een middel tegen snurken. Omdat nastent klein verpakt is en gemakkelijk te dragen is, kan het goed gebruikt worden tijdens het reizen.

Naast verschillende producten is er ook een natuurlijke manier om snurken op te lossen. Omdat snurken vaak veroorzaakt wordt door overgewicht en roken, kan een persoon snurken oplossen door te stoppen met roken en af te vallen. Omdat dit niet in één lijn met elkaar staat, geldt dit niet voor iedereen als oplossing

Snurken voorkomen

Voor gesnurk geldt ook: voorkomen is beter dan genezen. Snurken ontstaat doordat de huig en of tong naar achter zakt tijdens de slaap. Hierdoor vernauwt de luchtweg en ontstaat er een zagend geluid. Dit naar achter zakken van de huig en of tong ontstaat doordat de spieren en weefsel in de huig en tong verslappen. Dit kan ontstaan door ouderdom, overgewicht, roken of kan aangeboren zijn. Ouderdom en aangeboren kan op geen enkele manier voorkomen worden, overgewicht en roken wel.

Probeer de Starter Kit