Slaapapneu

Wat is slaapapneu, ook wel vaak OSAS (obstructieve-slaapapneusyndroom) genoemd. Dit is een slaapstoornis waarbij tijdens de slaap de luchtweg volledig afgesloten raakt. Deze ‘ademstop’ duurt gemiddeld 10 seconden maar in sommige gevallen duurt deze wel 30 seconden. Dit betekent dat deze persoon dan voor 30 seconden geen zuurstof binnen krijgt tijdens de slaap. Is dit gevaarlijk? De gevolgen hiervan kunnen catastrofaal zijn. Er wordt gesproken van slaapapneu wanneer er bij een persoon de "ademhaling stopt voor 10 seconden of langer" of wanneer "AHI met een laag zuurstofniveau" 5 keer of vaker per uur voorkomt. AHI staat voor Apneu Hypopneu Index en is de indicatie van het aantal ademstops per uur. Bij een AHI van 5 tot 15 is er sprake van een lichte vorm van slaapapneu, bij 15 tot 30 is er sprake van een matige vorm van slaapapneu en vanaf een AHI van 30 is er sprake van een ernstige vorm van slaapapneu en kan dit gevaarlijk zijn.

Slaapapneu geërgerd

Oorzaken

Het obstructieve-slaapapneusyndroom ontstaat doordat de bovenste luchtweg afgesloten raakt door de wand of tong. Bij snurken valt de tong en/of huig naar achteren doordat de spierspanning weggevallen is, omdat de luchtweg vernauwd raakt ontstaat gesnurk. Bij slaapapneu raakt de luchtweg zodoende vernauwd dat deze afgesloten raakt. De patiënt krijgt dan gedurende een paar seconden geen adem, het lichaam merkt dit op en stuurt een alarmsignaal vanuit de hersenen naar de spieren in het zachte gehemelte en de tong om de ademstilstand te stoppen door de aanspanning van deze spieren. De patiënt kan dus niet stikken tijdens een ademstilstand, hij of zij kan alleen niet in een diepe slaap vallen. Het gevolg hiervan is dat hij of zij niet uitgerust wakker wordt en overdag vaak in slaap valt omdat het lichaam tijdens de slaap niet heeft kunnen rusten. Dit kan bijvoorbeeld ook tijdens het autorijden gebeuren en dit kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Omdat de slaap zo slecht is kan de patiënt ook overdag lijden aan concentratie verlies. Klik hier om de test te doen.

Complicaties

Is dit alles gevaarlijk? Jazeker, veel slaapapneu patiënten lijden ook aan een hoge bloeddruk, diabetes, hartziekten en/of een hersenbloeding die door slaapapneu kan worden veroorzaakt. Hoewel deze levensstijl gerelateerde aandoeningen kan veroorzaken, kan het niet opgemerkt worden, omdat het geen opvallende voor de hand liggende symptomen heeft. In het bijzonder, aangezien obesitas onderling verbonden is met slaapapneu, moet bij een zwaarlijvige patiënt over een levensstijl gerelateerde ziekte worden gecontroleerd of dit de ziekte veroorzaakt.

In de afgelopen jaren, is de relatie tussen slaapapneu en levensstijl gerelateerde aandoeningen zoals een hersenbloeding en hartziekten opgemerkt. Slaapapneu kan het zuurstofgehalte van het bloed verlagen en de polsfrequentie verhogen tijdens het slapen. Dit wordt een last op het lichaam van de patiënt en het is bevestigd dat als hij of zij in zo'n toestand is gelaten, de kans op een hartziekte zoals myocardinfarct in een paar jaar met 20% zal stijgen, en het risico op cardiale insufficiëntie verschijnt 2,4 keer hoger dan bij een gezond persoon.

Ook vermindering van het zuurstofgehalte van het bloed en frequente ontwaking door slaapapneu zorgt ervoor dat de sympathieke zenuw opgewonden raakt en tot hoge bloeddruk leidt. Verschijnselen van hoge bloeddruk bij een patiënt van OSAS wordt geacht van 1,4 tot 2,9 keer hoger te zijn dan een gezonde persoon. Ook invloed op psychische aandoeningen zoals melancholie is gerapporteerd en complicaties met diverse ziektes moeten overwogen worden.

Doordat het lichaam tijdens de slaap alleen maar bezig is om de ademstops te verhelpen treden er ook wisselingen op in de bloeddruk. Hier lijden hart- en bloedvaten aan en kan er een hoge bloeddruk ontstaan. Slaapapneu gaat altijd gepaard met gesnurk en zo is gesnurk dus niet alleen vervelend voor de bedpartner maar ook voor de gezondheid van de snurker. Nu komt de vraag: Is slaapapneu gevaarlijk? Klik op de link en lees meer.

Slaapapneu en de partner

Voor de gene die last hebben van snurkende bedpartners vlucht ongeveer 40% naar een andere kamer. 1 op 9 koppels geeft toe dat ze zelfs volledig afgescheiden slapen. De partner klaagt vaak ook harde snurk geluiden maar veel partners zeggen ook dat ze hun partner niet meer zien ademen, dit zijn slaapapneu symptomen. Dit duurt dan 10 seconden voort en dan herhaald de ademhaling zich weer, soms met abrupt wakker worden. Dit kan voor beiden een hele nare ervaring zijn en verstoord dit het slaapproces dat weer zijn invloeden heeft op het dagelijks- en huwelijksleven.

Oplossingen

Op dit moment blijft CPAP de meest effectieve behandeling tegen het OSA-syndroom, vooral in de meest ernstige gevallen waarbij slaapapneu gevaarlijk is. Ondanks deze efficiëntie klagen veel patiënten over stress, zoals ongemak bij het dragen van een masker, het machine geluid, de omvangrijke apparatuur of de noodzaak van een stroombron. Om deze redenen stoppen ongeveer de helft van de patiënten deze behandeling in het jaar.

Een MRA-beugel behoort ook tot de behandelingen. Een MRA (Mandibulair Repositie Apparaat), ook wel snurkbeugel genoemd, is een tandheelkundige beugel die een patiënt draagt tijdens het slapen. Deze MRA zorgt ervoor dat de tong niet meer naar achter valt, door de onderkaak een aantal millimeter naar voren te plaatsen. Doordat de tong niet meer tegen het achterste gehemelte kan aanvallen, worden ademstops voorkomen. Aan een MRA hangen wel een aantal nadelen. Doordat de patiënt zijn kaken niet op elkaar kan zetten tijdens het slapen zal er veel kwijl de volgende ochtend op het kussen te vinden zijn. Doordat de kaak door de MRA in een onnatuurlijke positie komt te zitten krijgen patiënten vaak kaakgewrichtsklachten. Het gene wat een MRA niet kan voorkomen is de positie en terugval van de huig. De huig zit niet vast aan de onderkaak en daarom zal deze gewoon nog naar achter vallen en in sommige gevallen gesnurk veroorzaken.

Alhoewel er veel behandelingen bestaan, lijkt niks aan alle mensen met OSA symptomen te voldoen die hun behandeling niet in acht nemen ondanks ongemak, gevaar voor gezondheid of negatieve effecten op hun maatschappelijke leven. In deze context kan nastent™ worden gezien als een oplossing in de behandelingen voor de toekomst.

Patiënten kunnen slaapapneu voorkomen door te stoppen met roken of gewicht te verliezen. Dit zijn potentiële oorzaken van slaapapneu. Omdat deze oorzaken niet in één lijn staan met de gevolgen, kunt u nastent™ proberen. nastent™ is een buisvormige medische katheter die snurken en lichte slaapapneu tegen gaat. De nastent™ classic wordt door de gebruiker zelf in één neusgat ingebracht, de tip van de katheter reikt tot aan het zachte gehemelte (naast de huig). De ingebrachte katheter belet dat de luchtwegen afgesloten raken, en voorkomt hierdoor gesnurk en lichte slaapapneu. De nastent™ classic is gemaakt van een uiterst zacht materiaal (siliconen en glycerine) en is zo ontworpen dat de patiënten het met minimaal ongemak kunnen gebruiken. Het voordeel van nastent™ ten opzichte van andere producten is dat het na een periode van gewenning geen ongemak tijdens de slaap veroorzaakt en onzichtbaar is. Omdat nastent™ in verschillende maten komt, moet u eerst uw ideale maat zien te achterhalen.

Bestel daarom eerst Starter Kit voordat u nastent™ classic gaat bestellen.

nastent starter kit

Blijf op de hoogte

Ontdek nastent ™

nastent™ is een buisvormige medische katheter die snurken en lichte slaapapneu tegen gaat. De nastent™ wordt door de gebruiker zelf in één neusgat ingebracht, de tip van de katheter reikt tot aan het zachte gehemelte (naast de huig). De ingebrachte katheter belet dat de luchtwegen afgesloten raken, en voorkomt hierdoor gesnurk en lichte slaapapneyu.

Stop met snurken

naśtent™ is de nieuwe generatie medische hulpmiddelen om te stoppen met snurken.

Prijs: €24.90

Waarom te beginnen met Starter Kit?

Starter Kit is ontworpen om u te helpen stoppen met snurken en om u te helpen bij het bepalen van de voor u optimale lengte van de nastent™ classic. Starter Kit is verkrijgbaar in twee uitvoeringen (voor het rechter neusgat en linker neusgat) en bevat zes toenemende maten van nastent™ classic om uw juiste maat te achterhalen. Starter Kit helpt u om af te komen van gesnurk en het zal uw slaapapneu reduceren.

Selecteer welk neusgat

Bepaal je meest geschikte neusgat

Selecteer welk neusgat

links
rechts
Of probeer beide en profiteer van onze gratis levering
%3Cp%3EOm+dit+te+kunnen+bepalen+sluit+u+een+neusgat+volledig+af+en+neemt+vervolgens+een+diepe+adem+teug+door+het+andere+neusgat.+Doe+dit+voor+beide+neusgaten%2C+en+kies+door+welk+neusgat+u+het+gemakkelijkst+kunt+ademen+%28het+meest+vrije%29.%3C%2Fp%3E

Om dit te kunnen bepalen sluit u een neusgat volledig af en neemt vervolgens een diepe adem teug door het andere neusgat. Doe dit voor beide neusgaten, en kies door welk neusgat u het gemakkelijkst kunt ademen (het meest vrije).