In Nederland snurken ongeveer 6 miljoen mensen iedere avond, en 50% van de mensen verklaart dat ze met een snurkend persoon leven. Snurken is een hevig geluid tijdens de slaap met een intensiteit die tot 100 decibel (geluid van een boor) kan oplopen.
Snurken kan het slaappatroon beïnvloeden en invloed hebben op het sociale leven (relatie problemen, vermoeidheid gedurende de dag, verminderde waakzaamheid)

Toch is dit probleem niet alledaags. Naast de nachten van deze mensen te verzieken (twee van de drie snurkers zeggen dat ze vaak moe en in een slechte stemming zijn) wordt snurken vaak veroorzaakt door slaapapneu. Deze laatste vervijfvoudigt het risico op kanker en verhoogt de cardiovasculaire en diabetes risico's aanzienlijk.

Alhoewel er veel oplossingen bestaan, lijkt niks aan alle snurkers te voldoen die hun behandeling niet in acht nemen ondanks ongemak, gevaar voor gezondheid of negatieve effecten op hun maatschappelijke leven. In deze context kan nastent™ worden gezien als een oplossing voor de toekomst.

... tot slaapapneu (OSAS)

Wat is het obstructieve slaapapneu syndroom (OSAS)?

  • vertoning
  • Oorzaken
  • Identificatie
  • Complicaties

Invloed van OSAS

OSAS (obstructief slaapapneu syndroom) is het grootste deel van de slaapverstoorde ademhaling.

Luid gesnurk en apneu zijn de typische symptomen tijdens de slaap. Hierdoor kan de patiënt niet goed slapen en slaperigheid voelen tijdens de dag waardoor de concentratie verloren gaat. Ook wordt het herstel van vermoeidheid vertraagt, waardoor het autonome zenuwstelsel beïnvloed wordt.

Oorzaken van OSAS

OSAS komt voor wanneer een spier in het orofarynxgebied (zachte gehemelte & tong) ontspant en druppelt, waardoor er een obstructie in de luchtweg tijdens de slaap ontstaat. Personen met hoge obesitas en een oudere leeftijd hebben meer kans op OSAS. Hoewel de geblokkeerde luchtweg niet volledig verstopt is, zal de vernauwde luchtweg de luchtweg laten trillen en geluiden laten maken (snurken).
Het wordt gediagnosticeerd als OSAS wanneer er bij een patiënt de "ademhaling stopt voor 10 seconden of langer" of wanneer "AHI met een laag zuurstofniveau" 5 keer of vaker per uur voorkomt.

Moeilijk voor patiënten om op te merken

Aangezien OSAS tijdens de slaap optreedt, is het moeilijk voor patiënten om hun eigen OSAS op te merken en zal dit waarschijnlijk eerst door de omgeving worden opgemerkt.
De symptomen van OSAS zullen melancholie, irritatie, frequent urineren in de nacht en hoge bloeddruk met slaperigheid tonen. In de meeste gevallen weten patiënten niet waar ze naartoe moeten gaan.

OSAS en complicaties

Veel OSAS-patiënten lijden ook aan een hoge bloeddruk, diabetes, hartziekten en / of een hersenbloeding die door OSAS kan worden veroorzaakt. Hoewel OSAS deze levensstijlgerelateerde aandoeningen kan veroorzaken, kan het niet opgemerkt worden, omdat het geen opvallende voor de hand liggende symptomen heeft. In het bijzonder, aangezien obesitas onderling verbonden is met OSAS, moet bij een zwaarlijvige patiënt over een levensstijlgerelateerde ziekte worden gecontroleerd of OSAS de ziekte veroorzaakt.

In de afgelopen jaren, is de relatie tussen OSAS en levensstijlgerelateerde aandoeningen zoals een hersenbloeding en hartziekten opgemerkt. Apneu kan het zuurstofgehalte van het bloed verlagen en de polsfrequentie verhogen tijdens het slapen. Dit wordt een last op het lichaam van de patiënt en het is bevestigd dat als hij of zij in zo'n toestand is gelaten, de kans op een hartziekte zoals myocardinfarct in een paar jaar met 20% zal stijgen, en het risico op cardiale insufficiëntie verschijnt 2,4 keer hoger dan bij een gezond persoon.

Ook vermindering van het zuurstofgehalte van het bloed en frequente ontwaking door OSAS zorgt ervoor dat de sympathieke zenuw opgewonden raakt en tot hoge bloeddruk leidt. Verschijnselen van hoge bloeddruk bij een patiënt van OSAS wordt geacht van 1,4 tot 2,9 keer hoger te zijn dan een gezonde persoon. Ook invloed op psychische aandoeningen zoals melancholie is gerapporteerd en complicaties met diverse ziektes moeten overwogen worden.