Hoe gevaarlijk is slaapapneu in het dagelijks leven

Is slaapapneu gevaarlijk?

Jazeker! In het dagelijks leven kan slaapapneu levensgevaarlijke situaties veroorzaken, met ernstige gevolgen van dien. Algemeen bekend is dat bij slaapapneu snurk geluiden ontstaan. Deze geluiden kunnen voor de bedpartner een grote last zijn. Naast de bedpartner, zal de slaapapneu patiënt zelf ook klachten ervaren van zijn apneu. Slapeloosheid en ’s nachts wakker worden zijn de grootste klachten, na het vergrote risico op een hoge bloeddruk, diabetes, hartziekten en/of een hersenbloeding. Maar voor de omgeving geldt ook de vraag: is slaapapneu gevaarlijk? Jazeker, want slaapapneu kan ook gevaarlijk zijn voor de omgeving.

Ernstige slaapapneu

Wanneer is slaapapneu gevaarlijk

Is slaapapneu gevaarlijk? Ja, slaapapneu is voor de patiënt zelf gevaarlijk als er veel ademstops per uur plaatsvinden (AHI > 30). Dit betekent dat de ademhaling zo vaak stopt in het uur tijdens de slaap, dat het lichaam niet tot rust kan komen. Er wordt minder zuurstof opgenomen waardoor de zuurstofsaturatie daalt. Er zit dan onvoldoende zuurstof in het bloed waardoor de hersenen niet voldoende zuurstof krijgen. Hierdoor rust het lichaam niet uit en wordt een slaapapneu patiënt vermoeid wakker. Dit leidt tot slapeloosheid en concentratie verlies gedurende de dag. Heb je slaapapneu?

Omdat het lichaam bij elke apneu een adrenaline shock moet geven om de ademstop te verhelpen, raakt een slaapapneu patiënt nauwelijks in een diepe slaap. Dit draagt ook bij aan slapeloosheid en concentratie verlies.

Deze slapeloosheid en concentratie verlies kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Door slapeloosheid een middagdutje op de bank doen kan geen kwaad, maar bij hevige slaapapneu patiënten kan het in slaapvallen op ieder moment ontstaan. In het verkeer levert dit levensgevaarlijke situaties op wanneer een slaapapneu patiënt achter het stuur wegdommelt. Bij hevige slaapapneu worden patiënten verboden om te rijden. Omdat dit voor veel patiënten een grote invloed heeft op hun werk, wordt dit niet altijd nageleefd. Dit veroorzaakt dan weer op zijn beurt verkeersongevallen met alle gevolgen van dien.

Twijfel daarom nooit bij slapeloosheid en concentratie verlies en bezoek altijd een arts.

Doordat het lichaam minder zuurstof opneemt door de ademstops, zal het lichaam dit proberen te compenseren en wordt de bloeddruk verhoogt. Het lichaam probeert hiermee het zuurstof percentage gelijk te houden. Omdat het hart dan harder moet pompen, wordt het risico op een hoge bloeddruk, diabetes, hartziekten en/of een hersenbloeding verhoogt. Hierom is slaapapneu gevaarlijk. 

Bij een lichte apneu is slaapapneu niet levensbedreigend, maar bij hevige apneu kan dit wel levensbedreigend zijn voor de patiënt zelf en zijn omgeving. Om erachter te komen wat de apneu score is, moet altijd een slaaponderzoek worden gedaan. Een arts bepaald dan de geschikte behandelingsmethode.

Blijf op de hoogte

Ontdek nastent ™

nastent™ is een buisvormige medische katheter die snurken en lichte slaapapneu tegen gaat. De nastent™ wordt door de gebruiker zelf in één neusgat ingebracht, de tip van de katheter reikt tot aan het zachte gehemelte (naast de huig). De ingebrachte katheter belet dat de luchtwegen afgesloten raken, en voorkomt hierdoor gesnurk en lichte slaapapneyu.

Stop met snurken

naśtent™ is de nieuwe generatie medische hulpmiddelen om te stoppen met snurken.

Prijs: €24.90

Waarom te beginnen met Starter Kit?

Starter Kit is ontworpen om u te helpen stoppen met snurken en om u te helpen bij het bepalen van de voor u optimale lengte van de nastent™ classic. Starter Kit is verkrijgbaar in twee uitvoeringen (voor het rechter neusgat en linker neusgat) en bevat zes toenemende maten van nastent™ classic om uw juiste maat te achterhalen. Starter Kit helpt u om af te komen van gesnurk en het zal uw slaapapneu reduceren.

Selecteer welk neusgat

Bepaal je meest geschikte neusgat

Selecteer welk neusgat

links
rechts
Of probeer beide en profiteer van onze gratis levering
%3Cp%3EOm+dit+te+kunnen+bepalen+sluit+u+een+neusgat+volledig+af+en+neemt+vervolgens+een+diepe+adem+teug+door+het+andere+neusgat.+Doe+dit+voor+beide+neusgaten%2C+en+kies+door+welk+neusgat+u+het+gemakkelijkst+kunt+ademen+%28het+meest+vrije%29.%3C%2Fp%3E

Om dit te kunnen bepalen sluit u een neusgat volledig af en neemt vervolgens een diepe adem teug door het andere neusgat. Doe dit voor beide neusgaten, en kies door welk neusgat u het gemakkelijkst kunt ademen (het meest vrije).