Is slaapapneu gevaarlijk?

Jazeker! In het dagelijks leven kan slaapapneu levensgevaarlijke situaties veroorzaken, met ernstige gevolgen van dien. Algemeen bekend is dat bij slaapapneu snurk geluiden ontstaan. Deze geluiden kunnen voor de bedpartner een grote last zijn. Naast de bedpartner, zal de slaapapneu patiënt zelf ook klachten ervaren van zijn apneu. Slapeloosheid en ’s nachts wakker worden zijn de grootste klachten, na het vergrote risico op een hoge bloeddruk, diabetes, hartziekten en/of een hersenbloeding. Maar voor de omgeving geldt ook de vraag: is slaapapneu gevaarlijk?Jazeker, want slaapapneu kan ook gevaarlijk zijn voor de omgeving.

Ernstige slaapapneu

Wanneer is slaapapneu gevaarlijk

Is slaapapneu gevaarlijk? Ja, slaapapneu is voor de patiënt zelf gevaarlijk als er veel ademstops per uur plaatsvinden (AHI > 30). Dit betekent dat de ademhaling zo vaak stopt in het uur tijdens de slaap, dat het lichaam niet tot rust kan komen. Er wordt minder zuurstof opgenomen waardoor de zuurstofsaturatie daalt. Er zit dan onvoldoende zuurstof in het bloed waardoor de hersenen niet voldoende zuurstof krijgen. Hierdoor rust het lichaam niet uit en wordt een slaapapneu patiënt vermoeid wakker. Dit leidt tot slapeloosheid en concentratie verlies gedurende de dag.

Omdat het lichaam bij elke apneu een adrenaline shock moet geven om de ademstop te verhelpen, raakt een slaapapneu patiënt nauwelijks in een diepe slaap. Dit draagt ook bij aan slapeloosheid en concentratie verlies.

Deze slapeloosheid en concentratie verlies kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Door slapeloosheid een middagdutje op de bank doen kan geen kwaad, maar bij hevige slaapapneu patiënten kan het in slaapvallen op ieder moment ontstaan. In het verkeer levert dit levensgevaarlijke situaties op wanneer een slaapapneu patiënt achter het stuur wegdommelt. Bij hevige slaapapneu worden patiënten verboden om te rijden. Omdat dit voor veel patiënten een grote invloed heeft op hun werk, wordt dit niet altijd nageleefd. Dit veroorzaakt dan weer op zijn beurt verkeersongevallen met alle gevolgen van dien.

Twijfel daarom nooit bij slapeloosheid en concentratie verlies en bezoek altijd een arts.

Doordat het lichaam minder zuurstof opneemt door de ademstops, zal het lichaam dit proberen te compenseren en wordt de bloeddruk verhoogt. Het lichaam probeert hiermee het zuurstof percentage gelijk te houden. Omdat het hart dan harder moet pompen, wordt het risico op een hoge bloeddruk, diabetes, hartziekten en/of een hersenbloeding verhoogt. Hierom is slaapapneu gevaarlijk. 

Bij een lichte apneu is slaapapneu niet levensbedreigend, maar bij hevige apneu kan dit wel levensbedreigend zijn voor de patiënt zelf en zijn omgeving. Om erachter te komen wat de apneu score is, moet altijd een slaaponderzoek worden gedaan. Een arts bepaald dan de geschikte behandelingsmethode.