Anti snurkbeugel: Review, mechanisme en alternatief

Anti snurkbeugel: Review, mechanisme en alternatief

Anti snurkbeugel: Review, mechanisme en alternatief

Is een anti snurkbeugel een oplossing voor mijn snurk en/of slaapapneu klachten? Daar gaan wij in dit artikel achter proberen te komen.
Er zijn verschillende oplossingen beschikbaar, via het internet of in het ziekenhuis. In dit artikel behandelen wij één van deze oplossingen, de anti snurkbeugel. De volgende punten komen aan bod:

  • Voor wie is een anti snurkbeugel;
  • Hoe werkt het mechanisme van een anti snurkbeugel;
  • Wat is het alternatief van een anti snurkbeugel.

 

Anti snurkbeugel: Voor wie?

Wat te doen tegen snurken? Dit is voor 6 miljoen Nederlanders een ingewikkeld vraagstuk. Onder snurken verstaan we het zagende geluid tijdens de slaap, dat gepaard gaat met de ademhaling. Gesnurk ontstaat doordat de luchtweg van de keel vernauwd raakt. Deze vernauwing wordt veroorzaakt door de tong- en keelspieren die zich ontspannen. Deze vernauwing wordt verergerd door een rugligging tijdens de slaap, dan zorgt de zwaartekracht ervoor dat de tong verder naar achter zakt. Snurken gaat ook vaak gepaard met ouderdom en overgewicht. Door ouderdom kunnen spieren zich meer verslappen, waardoor de luchtweg nauwer wordt. En overgewicht kan er voor zorgen dat er meer massa rondom de spieren zitten, wat dan tijdens een rugligging de vernauwing verergerd.
Als deze vernauwing resulteert in een volledige blokkade van de luchtweg, wordt er gesproken van obstructief slaapapneu. Deze blokkades zorgen ervoor dat een patiënt voor een periode van 5 tot 10 seconden geen zuurstof binnen krijgt. Deze blokkade wordt ook wel een ademstop genoemd. Het lichaam merkt dit tijdens de slaap op, en zal dan een signaal geven aan de spieren in keelholte om zich aan te spannen. Door deze aanspanning wordt de luchtweg weer wijder. Omdat het lichaam een aantal keer in het uur dit signaal moet afgeven, kan het niet in een diepe slaap terecht komen. Dit resulteert dan in lusteloosheid, vermoeidheid en slaperigheid overdag. Hoe vaak deze obstructie in de keelholte per uur plaatsvindt is afhankelijk van hoe ver de tong- en keelspieren terugzakken. Vanaf vijf ademstops per uur wordt er gesproken van het Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS).
snurkbeugel_apneu
Mocht de obstructie grotendeels veroorzaakt worden door het terugvallen van de tong, is de anti snurkbeugel een geschikte oplossing. Er zijn verschillende soorten anti snurkbeugels op internet te vinden, maar het resultaat hiervan is niet waterdicht. Er wordt geadviseerd om een arts te bezoeken, die een slaapapneu onderzoek kan doen. Afhankelijk van deze resultaten zal bepaald worden of een professionele anti snurkbeugel de meest geschikte oplossing is. Een professionele anti snurkbeugel aanmeten gaat dan via een tandarts of een kaakchirurg die samenwerken met het lokale ziekenhuis.

 

Anti snurkbeugel: Mechanisme

Een professionele snurkbeugel bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Een bevestigingsdeel voor de bovenkaak;
  • Een bevestigingsdeel voor de onderkaak;
  • Een positioneringsmechanisme.

De snurkbeugel zorgt ervoor dat de obstructie die door de tong plaatsvindt, niet meer kan plaatsvinden. Dit wordt voorkomen door de tong een aantal millimeter naar voren te schuiven. Het bevestigingsdeel voor de onderkaak wordt door het positioneringsmechanisme naar voren geschoven. Omdat de tong bevestigd is aan de onderkaak, zal deze mee naar voren schuiven. Het is afhankelijk van de verslapping van de tong hoe ver de onderkaak naar voren geschoven zal worden. Dit wordt door een KNO-arts en een tandarts gemeten tijdens een slaapendoscopie. Tijdens een slaapendoscopie wordt de patiënt in slaap gebracht, waardoor de slaapapneu gesimuleerd wordt. Door middel van een endoscoop kan gekeken waardoor de obstructie veroorzaakt wordt. De tandarts zal dan de onderkaak naar voren plaatsen, om live te kijken of dit de obstructie voorkomt. In hoeverre de onderkaak naar voren geplaatst moet worden om de obstructie te voorkomen, wordt door middel van een speciale snurkbeugel aangemeten. Na afloop van de slaapendoscopie kan een patiënt een professionele anti snurkbeugel bij de tandarts laten aanmeten na de anatomie van de gehele kaak. Bij een obstructie die alleen wordt veroorzaakt door het terugvallen van de tong, is een anti snurkbeugel het beste getest.
De anti snurkbeugel wordt iedere nacht voor het slapen door de patiënt ingebracht, en wordt de volgende ochtend weer verwijdert. De snurkbeugel schoonmaken moet regelmatig gebeuren door deze om te spoelen met koud of lauw water.
snurkbeugel_aanmeten
Als er tijdens een slaaponderzoek is aangetoond dat een patiënt lijdt aan meer dan vijf ademstops per uur, wordt een professionele anti snurkbeugel vergoed. Er zijn verschillende goedkope anti snurkbeugels online of in de apotheek te vinden.

 

Anti snurkbeugel: Alternatief

Omdat snurken en slaapapneu een heel complex probleem is, met niet één simpele oorzaak en oplossing, is een anti snurk beugel niet in alle gevallen effectief. Zoals hierboven omschreven staat is een snurk beugel het meest effectief als de obstructie alleen plaatsvindt door het terugzakken van tong. In de meeste gevallen is dit niet het geval en wordt de obstructie veroorzaakt door meerdere spieren die terugzakken. Zo kan de achterwand van de keelholte en het zachte gehemelte ook de obstructie veroorzaken. Een anti snurkbeugel kan de obstructie die veroorzaakt wordt door de achterwand van de keelholte en het zachte gehemelte niet verhelpen, omdat deze niet bevestigd zitten met de onderkaak.
Door verschillende gebruikers wordt een anti snurkbeugel als onprettig ervaren, omdat de onderkaak gedurende de slaap zich in een onnatuurlijke positie bevindt. Dit kan daarom op termijn kaakklachten veroorzaken.

Bij een obstructie en vernauwing van de keelholte die grotendeels veroorzaakt wordt door het terugvallen van het zachte gehemelte en in mindere mate door het terugvallen van de tong, kan nastent™ als een geschikte oplossing gezien worden. nastent™ is een katheter die door de neus wordt ingebracht en die reikt tot voorbij de tong. Op deze manier wordt de obstructie en vernauwing van de keelholte voorkomen. Voor meer informatie wat betreft het effect van nastent™ zie de medische data.

Blijf op de hoogte

Ontdek nastent ™

nastent™ is een buisvormige medische katheter die snurken en lichte slaapapneu tegen gaat. De nastent™ wordt door de gebruiker zelf in één neusgat ingebracht, de tip van de katheter reikt tot aan het zachte gehemelte (naast de huig). De ingebrachte katheter belet dat de luchtwegen afgesloten raken, en voorkomt hierdoor gesnurk en lichte slaapapneyu.

Stop met snurken

naśtent™ is de nieuwe generatie medische hulpmiddelen om te stoppen met snurken.

Prijs: €24.90

Waarom te beginnen met Starter Kit?

Starter Kit is ontworpen om u te helpen stoppen met snurken en om u te helpen bij het bepalen van de voor u optimale lengte van de nastent™ classic. Starter Kit is verkrijgbaar in twee uitvoeringen (voor het rechter neusgat en linker neusgat) en bevat zes toenemende maten van nastent™ classic om uw juiste maat te achterhalen. Starter Kit helpt u om af te komen van gesnurk en het zal uw slaapapneu reduceren.

Selecteer welk neusgat

Bepaal je meest geschikte neusgat

Selecteer welk neusgat

links
rechts
Of probeer beide en profiteer van onze gratis levering
%3Cp%3EOm+dit+te+kunnen+bepalen+sluit+u+een+neusgat+volledig+af+en+neemt+vervolgens+een+diepe+adem+teug+door+het+andere+neusgat.+Doe+dit+voor+beide+neusgaten%2C+en+kies+door+welk+neusgat+u+het+gemakkelijkst+kunt+ademen+%28het+meest+vrije%29.%3C%2Fp%3E

Om dit te kunnen bepalen sluit u een neusgat volledig af en neemt vervolgens een diepe adem teug door het andere neusgat. Doe dit voor beide neusgaten, en kies door welk neusgat u het gemakkelijkst kunt ademen (het meest vrije).